Pocetna stranica Vukov Trsic O Hramu Konaci u Trsicu Crkveni kalendar Projekti Galerija fotografija Kontaktne informacije
 
Чардак     Постоје места која су мала по броју становника и по простору који заузимају, али су по своме имену велика и позната у целом свету. Таква су места Гетеов Вајмар , Толстојева Јасна Пољана. Такав је и Тршић, родно место Вука Стефановића Караџића (1787-1864). Налази се у југозападном делу Јадра на брежуљкастом простору кроз који неуморно жубори бистра Жеравија, дајући целом пределу узбудљиву живост и надмоћну лепоту.
   Први подаци о насељености Тршића потичу из прве половине 16. века, али податак када и како је Трсић заправо добио то име не зна се ни дан данас.

   После аустријско-турског рата (1737-1739) , вођеног на просторима Србије, село је такорећи било празно. Насељавање је добило маха половином 18. века када су бројне породице, са простора садашње Црне Горе, пристигле на ове просторе.
   Немири првог српског устанка, зачетог 1804. године, оставили су трага и на изглед села. Дуго је времена Вуково огњиште било препуштено људском немару.
   У историјском и књижевном памћењу српског народа много је значајнија 1933. година. Трајно је остало сећање на годину обнављана Вукове родне куће и на датум освећења, отварања куће и одржавања првог Вуковог сабора. Било је то 17. септембра 1933. године.        

       

Звоник

Кућа

   По угледу на старе куће у Јадру подигнута је Вукова кућа, која представља најприснији споменик Вуку и зачетак духовног родослова Тршића, Вуковог родног места.
    Лета 1964. године (стогодишњица Вукове смрти ) изграђен је асфалтни пут до Тршића дужине 4 километра, као и пешачка стаза до Вукове куће. Такође је направљена позорница са гледалиштем под отвореним небом за извођење програма Вукових сабора, који су се до тада одржавали у дворишту Вукове куће, као и основна школа.

Вуков сабор временом постаје највећа културна манифестација у нас. Она негује не само вуковску традицију него и савремена уметничка стремљења. Приказују се позоришне представе, опере, балети, у извођењу познатих уметника и уметничких и позоришних ансамбала из целе Србије; чују се у пригодним вуковским беседама речи умних посланика науке и културе које истински подстичу на стварање нових духовних и материјалних вредности.

Крајем школске године, у мају, одржава се, непрекидно од 1971. године, Ђачки Вуков сабор. На овом сабору, који се такође одржава у Тршићу, организује се Републичко такмичење ученика из српског језика и језичке културе и Савезно такмичење у ликовном изражавању. Генерална конференција УНЕСКО је, на своме састанку у Софији децембра 1985. године, уврстила у свој календар великих година и дан рођења Вука Стефановића Караџића и усвојила Резолуцију о проглашењу Вукове годишњице као значајне годишњице у свету.

У оквиру Југословенског одбора за прославу Вукове годишњице основан је Одбор за уређење Тршића, састављен од људи који се професионално баве проблематиком осмишљавања простора. Уместо градње нових објеката савремене архитектуре, овај Одбор се окренуо народном градитељству самоуких мајстора који су знање стицали генерацијским преношењем искустава. Зато су у Тршићу изграђене, или пренете, бројне куће брвнаре, вајати, магазе, млекари, воденице ... Због свега тога и неописиве природне лепоте, туриста, који посети Тршић, бар за тренутак заборави све проблеме садашњег света и ужива у том осећању задовољства.

 

© 2007. Црква Светог Архангела Михаила - Тршић, design by Orthodox